Stand van zaken procedures m.b.t. gronddepot

dinsdag 16 april 2019

Op 11 april jl. heeft er een hoorzitting plaatsgevonden m.b.t. de Lozingsvergunning. Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft vergunning verleend aan de Luchthaven Schiphol. De belangrijkste aspecten die hierbij behandeld zijn:

  • De Luchthaven mag hemelwater dat afvloeit via het gronddepot lozen op het oppervlaktewater mits de concentratie PFOS niet hoger is dan 0,1 µg/per ltr.
    De concentratie PFOS van de omliggende sloten is hoger dan 0,1 µg/per liter, namelijk 0,14 µg/per liter. Rijnland vindt de gekozen norm daarom passend.
    Wettelijk is er geen norm voor PFOS vastgesteld, gelet op het Europese beleid te streven naar een 0-emissie voor milieugevaarlijke stoffen zijn de Stichting en andere bezwaarmakers van mening dat hier een 0-emissie geldt of tenminste moet worden nagestreefd.
  • Aan het voorkomen van verontreiniging wordt voldaan door partijen met de sterkst verontreinigde grond met folie in te pakken. Hierdoor kan volgens Rijnland geen uitspoeling plaats vinden.
    De Stichting en andere bezwaarmakers zijn van mening dat een algehele overkapping de voorkeur verdient, ook omdat niet alle verontreinigde grond met folie wordt afgedekt.

Een besluit op bezwaar volgt naar verwachting op een termijn van 6 weken, uiterlijk 27 juni.

In een eerdere nieuwsbrief is al aangegeven dat op 29 januari 2019 een hoorzitting m.b.t omgevingsvergunning heeft plaats gevonden. De hieronder genoemde algemene milieu- en ruimtelijke ordeningsaspecten (vallen onder de door de gemeente verleende WABO vergunning) zijn besproken.

  • De gemeente heeft ten onrechte ontheffing verleend van het bestemmingsplan voor de vestiging van de DTOP voor deze locatie. Locatieonderzoek wijst uit dat er betere alternatieven zijn.
  • De inrichting van de Luchthaven voldoet niet aan de eis ‘best beschikbare technieken’, er is immers niet voorbelast en overkapping was aangewezen;
  • 0-emissie had als norm gehanteerd moeten worden.

De beslissing op bezwaar wordt op korte termijn verwacht.

 

 

« Terug

Agenda

Geen agenda items beschikbaar

Over Oude Meer

Stichting Parkmanagement Schipholregio is een stichting opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Oude Meer om gezamenlijk belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.

Oude Meer

Een stijlvol bedrijvenpark