Stand van zaken Gronddepot

dinsdag 03 september 2019

In de nieuwsbrief houden wij u op de hoogte over het Gronddepot en de resultaten van de second opinion die in de besluitvorming met betrekking tot de omgevingsvergunning zullen worden meegenomen. De reden dat wij (Stichting Parkmanagement Schipholregio) bezwaar hebben aangetekend is dat er mogelijk risico's zijn voor de leefomgeving.

De afgelopen zomer is er een stuk in de krant gepubliceerd over de aanwezigheid van PFOS in de omgeving van Schiphol.

Lozingsvergunning
 
Op 29 mei 2019 is het bezwaar ingediend tegen de afgegeven lozingsvergunning door dijkgraaf en heemraden van het Hoogheemraadschap Rijnland afgewezen.
Daartegen is op 8 juli 2019 beroep aangetekend.
De rechtbank heeft laten weten dat de behandeling van het beroep gelet op de bij de rechtbank beschikbare capaciteit nog geruime tijd op zich kan laten wachten.
De verwachting is dat de zaak over circa 4 maanden bij de rechtbank op zitting zal worden behandeld.

Omgevingsvergunning
 
Op 1 april 2019 is door de hoor- en adviescommissie advies uitgebracht aan het college van burgemeester en wethouders met betrekking tot het ingediende bezwaarschrift.

“Conclusie

Samenvattend constateert de commissie de volgende gebreken in het bestreden besluit:

  • er heeft geen deskundig onderzoek plaatsgevonden naar de gevolgen van het niet voorbelasten van de grond en naar de vraag of dit kan worden ondervangen door continue visuele inspectie van dat deel van de asfalt laag dat zichtbaar is;
  • het is onduidelijk hoe wordt gecontroleerd op lekkage bij de voegovergangen tussen de onderlinge keerwanden of schade aan de keerwanden zelf;
  • het is onvoldoende gewaarborgd dat de aangevoerde grond gelijkmatig wordt verspreid over het depot;
  • het is onvoldoende gewaarborgd dat, indien er schade zal optreden waardoor lekkage dreigt, dit direct wordt waargenomen en daar direct en doeltreffend tegen wordt opgetreden.”

Het college van burgemeester en wethouders heeft hiermee advies gehad ten aanzien van de besluitvorming. Daarna heeft het college de Luchthaven verzocht om een reactie, c.q. suggesties ten aanzien van herstel.

De Luchthaven gereageerd en de gemeente gemeld dat met een beheersplan risico’s kunnen worden ondervangen.

Bezwaarmakers mogen daarop nog reageren.  

Een besluit op bezwaar wordt  (pas) in oktober verwacht.

Het centrale discussiepunt in beide zaken vormt de vraag of risico’s voor de leefomgeving in voldoende mate worden weggenomen. Bezwaarmakers zijn van mening dat dat dient te gebeuren door: (i) een nul-emissie van PFOS als voorwaarde te stellen bij vergunningverlening, en (ii) een solide en betrouwbare uitvoering van het depot.

Bij de keuze voor de inrichting van het depot zijn bezwaarmakers van mening dat door het voorkomen van vermenging van hemelwater met de opgeslagen verontreinigde grond risico’s op verontreiniging van grond- en oppervlaktewater het best kan worden voorkomen..

Het Hoogheemraadschap van Rijnland en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlemmermeer zijn vooralsnog van mening dat geringe emissies, onder door het RIVM voorgestelde concentraties, kan worden toegestaan. De bestuursorganen achten het voorkomen van vermenging van verontreinigde grond met hemelwater ook niet strikt noodzakelijk.

De hoor- en adviescommissie constateerde de volgende gebreken in de omgevingsvergunning.

« Terug

Agenda

Geen agenda items beschikbaar

Over Oude Meer

Stichting Parkmanagement Schipholregio is een stichting opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Oude Meer om gezamenlijk belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.

Oude Meer

Een stijlvol bedrijvenpark