Ondernemers controleren zelf brandveiligheid

dinsdag 17 januari 2017

Bedrijven en organisaties doen vanaf 2017 zelf de controle op brandveiligheid in hun gebouw. Zij krijgen elk jaar een checklist van de brandweer die ze invullen en terugsturen. De brandweer komt vanaf nu eens in de vier jaar langs.

“De meeste ondernemers bij wie wij controleren hebben hun zaken prima op orde”, zegt Karl Stüsgen van Brandweer Kennemerland.


“Een bezoek van de brandweer kost tijd en is een verstoring van de dagelijkse werkzaamheden. Wij maken het de ondernemers nu gemakkelijker. Zij krijgen voortaan per mail een checklist en hebben veertien dagen de tijd om die in te vullen, op een moment dat hen het beste schikt.”  

Steekproefsgewijs  

De controles gelden voor gebouwen waarin meer dan vijftig mensen tegelijk aanwezig zijn of waar nacht- of dagverblijf wordt geboden aan meer dan tien personen. Grotere bedrijven en organisaties dus, maar ook bijvoorbeeld hotels, scholen en zorginstellingen. Stüsgen:

“We blijven periodiek controleren, maar minder vaak. Verder doen we steekproefsgewijs controles.”

Hij meent dat de brandveiligheid door de zelfcontrole toeneemt.

“De tijd die het ons naar verwachting oplevert, kunnen we besteden aan bedrijven waar het echt nodig is, maar ook aan voorlichting over brandveiligheid en aan gerichte themacontroles. Die themacontroles kunnen per gemeente en per keer verschillen. Het kan dus in de toekomst goed zijn dat we op plekken komen waar we nu nog niet controleren.”  

‘Prima methode’ 

De vragen in de checklist gaan onder meer over vluchtwegen, brandmelders en blusinstallaties. Brandweer Kennemerland is de eerste in Nederland die deze digitale vorm van zelfcontrole gebruikt. In september is gestart in Zandvoort, Heemstede, Bloemendaal en Haarlem. Ron Scholte, conciërge van het Nova College in Haarlem, heeft de vragenlijst al ingevuld. Een prima methode, vindt hij.

“De vragen zijn duidelijk en precies. Je wordt weer even met je neus op de feiten gedrukt: doet het lampje van de brandinstallatie het inderdaad? Zijn alle certificaten op orde? Ik ga ervan uit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, maar het is ook goed dat de brandweer steekproefsgewijs blijft controleren. Dat is toch een stok achter de deur.”    

 

Brief  Stüsgen:

“Half januari beginnen we met de zelfcontroles in Haarlemmermeer. We versturen de checklist niet naar alle bedrijven tegelijk, maar in verschillende rondes verspreid over het jaar. Vooraf krijgen de bedrijven en organisaties een brief met een aankondiging en uitleg. Ook bij de checklist zelf zit een
toelichting. Wie toch nog vragen heeft, kan altijd bij ons terecht.” 

De nieuwe controlemethode geldt niet voor bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken. Zij vallen onder een ander controleregime.   

Met vragen over de zelfcontroles brandveiligheid kunnen ondernemers en organisaties contact opnemen met Brandweer Kennemerland via het speciale telefoonnummer 023 5674002 of e-mail ntm@brandweerkennemerland.nl. Meer informatie ook op brandweer.nl/kennemerland.

 

« Terug

Agenda

Geen agenda items beschikbaar

Over Oude Meer

Stichting Parkmanagement Schipholregio is een stichting opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Oude Meer om gezamenlijk belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.

Oude Meer

Een stijlvol bedrijvenpark