Factuur- en e-mailfraude

dinsdag 16 januari 2018


De manieren waarop de politie steeds vaker factuur- en e-mailfraude ziet voorkomen zijn:

  • Het e-mailadres verschilt slechts 1 letter van het werkelijke e-mailadres van de opdrachtgever.  Het versturen van een mail uit naam van bijv. de financieel directeur. Hierin wordt de opdracht gegeven om een bepaald geldbedrag met spoed over te maken naar een bepaalde klant o.v.v. een bankrekeningnummer. Bijv. jfw.labrand@kpn.nl wordt gewijzigd in jtw.labrand@kpn.nl
  • Het begin van het mailadres is hetzelfde, maar de provider is anders; bijv. pietdebruin@gmail.com is gewijzigd in pietdebruin@hotmail.com.
  • Het gebruik van een afwijkend bankrekeningnummer. Bijvoorbeeld een per mail verzonden (valse) factuur of een mail van een klant melding met wijziging van het bankrekeningnummer.

Advies:

  • Alertheid bij (financiĆ«le afdelingen) bedrijven bij mails over mededelingen over gewijzigde bankrekeningnummers, het snel overmaken van grote geldbedragen en een correct e-mailadres van afzender.
  • Verifieer altijd telefonisch bij een bekend contactpersoon van het andere bedrijf of het verzoek en het bankrekeningnummer inderdaad is gewijzigd en dus correct is.  
« Terug

Agenda

Geen agenda items beschikbaar

Over Oude Meer

Stichting Parkmanagement Schipholregio is een stichting opgericht voor ondernemers en grondeigenaren op Business Park Oude Meer om gezamenlijk belangen te behartigen en te waarborgen op het gebied van parkmanagement.

Oude Meer

Een stijlvol bedrijvenpark